Snel weten of je met een beugel Cola mag drinken, of wat een beugel kost? Vind hieronder het antwoord. Mis je iets? laat het ons weten, dan voegen we het toe.
FAQ antwoord op al je vragen
- Al je vragen over beugels
- Wat doet een beugel?
Een beugel drukt of trekt met een klein beetje kracht aan je kaken of je tanden. Daardoor verandert langzaam de kaak- en/of de tandstand. Dat moet langzaam gebeuren zodat het bot en weefsel van je kaak de tijd krijgt om zich goed aan te passen. Bij een verplaatsing van een tand verdwijnt er aan de kant waar de tand naar toe schuift wat bot en aan de achterkant groeit bot aan. Je verplaatste tanden en kiezen willen graag weer terug naar hun oude plek. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen moet alles in het juiste tempo gaan.
Er zijn veel verschillende soorten beugels. Sommige zijn vooral bedoeld om je tanden recht te zetten (bijvoorbeeld de slotjesbeugel of de bijna onzichtbare clear aligners). Andere beugels hebben ook invloed op je kaakstand (bijvoorbeeld de buitenboordbeugel of de Herbst beugel). De Hyrax verbreedt je bovenkaak.
Er zijn nog veel meer soorten, soms uitneembaar, soms zitten ze vast met ringetjes om je kiezen. Ze kunnen worden gecombineerd met elastiekjes of schroefjes of veertjes. Steeds met een iets ander doel.Na de beugelbehandeling zal de orthodontist ervoor zorgen dat alles op zijn plek blijft. Dat heet retentie. Daarvoor wordt er vaak een metalen draadje achter je tanden geplakt en er zijn speciale retentiebeugels
Meer weten over alle beugelsoorten?
Meer weten over retentie?
- Welke soorten beugels zijn er?
Er zijn veel soorten beugels. De bekendste is de slotjesbeugel. Dat is een alleskunner die vooral bedoeld is om tanden te verplaatsen. De onzichtbare beugels,, hoesjes, gemaakt van kunststof (clear aligners) doen ongeveer hetzelfde als de slotjesbeugel. Veel volwassenen hebben een voorkeur voor een onzichtbare beugel.
Er zijn ook beugels die je kaakstand aanpassen, zoals de Herbst of de buitenbeugel. De Hyrax verbreedt de bovenkaak.
Er zijn nog veel meer soorten beugels waaruit de orthodontist kan kiezen.Meer lezen over beugelsoorten
- Hoe lang moet ik mijn beugel dragen?
Vaak zie je al snel een verandering nadat je een beugel hebt gekregen. Maar dat betekent niet dat de behandeling ook snel klaar is. De duur hangt af van het einddoel dat je stelt en de scheefstand die moet worden verbeterd. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de verandering blijvend wordt. Bij een te snelle verandering is de kans groot dat je tanden weer terug gaan naar hun oude plek. Je kunt het beste rekening houden met 1,5-2 jaar voor een goed stabiel eindresultaat. Als er meer beugels nodig zijn, duurt een behandeling vaak iets langer. Bij volwassenen duurt de behandeling meestal iets langer dan bij kinderen.
Meer weten over de duur van de behandeling
Meer over het vasthouden van het eindresultaat
- Mag ik cola drinken met een beugel?
Cola is zoet en zuur tegelijkertijd. Ook als je geen beugel hebt is dat slecht voor je tanden. Dat geldt ook voor andere frisdranken en ander zuur of zoet eten en drinken. Energie-en sportdranken en fruitsap zijn zuur en bevatten veel suikers. Cola light bevat minder suiker, maar is wel zuur. Zuur tast het tandglazuur aan. Suiker wordt door bacteriën in je mond omgezet in zuur en zorgt er zo voor dat er sneller gaatjes ontstaan. Als je een beugel hebt moet je extra oppassen. Je clear aligner moet je uitdoen als je frisdrank drinkt omdat het zuur in de aligner blijft zitten en zo je tanden langdurig kan aantasten. Het is beter om water of thee zonder suiker te drinken.
Tanden poetsen helpt om gaatjes te voorkomen. Maar doe dat niet vlak na het drinken van frisdrank want dan is het bovenste laagje van het tandglazuur nog te zacht. Het advies is ook om twee keer per dag te spoelen met fluoride.Meer over eten, drinken en sporten
Meer over goed poetsen met een beugel
- Mag ik nootjes en harde dingen eten met een beugel?
Harde dingen kunnen je beugel beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan nootjes of spare ribs. Ook met plakkerig eten (toffees, noga) moet je erg voorzichtig zijn. Je slotjes en draden kunnen erdoor losraken. Ook eventuele ringetjes om je kiezen (molaarbanden) kunnen losraken. Popcorn of chips kunnen achter of tussen je beugel gaan zitten. Dat is natuurlijk ook niet goed. Een uitneembare beugel moet je uitdoen als je harde of plakkerige dingen eet.
Als er iets los gaat zitten of kapot gaat aan je beugel werkt hij niet meer goed. Maak dan meteen en afspraak met de orthodontist.
Meer over eten, drinken en sporten
Meer over goed poetsen met een beugel
- In welke kleuren kan ik mijn beugel krijgen?
De metalen slotjes of brackets die op op je tanden worden gelijmd zijn zilverkleurig. Maar ze kunnen tegenwoordig ook gemaakt zijn van keramisch materiaal (tandkleurige of doorzichtige polymeerhars). Dan vallen ze minder op. Die slotjes zijn wel iets minder sterk. Er bestaan ook witte draden. Ze zijn er niet in alle diktes en sterktes.Veel orthodontisten raden ze af.
Naast metalen klepjes worden ook elastiekjes gebruikt om de beugeldraad vast te zetten, of om verschillende beugelonderdelen met elkaar te verbinden. Die elastiekjes zijn soms verkrijgbaar in verschillende kleuren.Uitneembare beugels zijn vaak gedeeltelijk van kunststof gemaakt. (Dat kan in verschillende kleuren.)
Onzichtbare beugels (clear aligners) zijn gemaakt van doorzichtig kunststof. Ze vallen daardoor nauwelijks op als je ze draagt.Doorzichtige Clear Aligner
Meer weten over beugelkleuren en materialen
- Doet een beugel pijn?
Het kan zijn dat je na het plaatsen van de beugel tijdelijk pijn of een zeurderig gevoel hebt. Je tanden gaan verschuiven en dat kan gevoelig zijn. Die gevoeligheid kan terug komen nadat er bij een controle iets is bijgesteld. Na een paar dagen ben je er meer aan gewend en worden de klachten minder. Na één tot twee weken is de pijn meestal voorbij.
Ook kan je beugel tegen de binnenkant van je wang of je lip komen. Als je hier last van krijgt geeft je orthodontist een doosje was mee waarvan je een bolletje op de meest uitstekende slotjes kan plakken. Die kan je op je slotjes doen om irritatie van je tandvlees door uitstekende slotjes te voorkomen.
Als er iets stuk is aan je beugel moet je altijd terug naar de orthodontist.In zeldzame gevallen is er iets ernstigers aan de hand, een complicatie.
Als je pijn hebt of als er complicaties zijn
- Hoe kan je poetsen met een beugel?
Goed poetsen is extra belangrijk als je een beugel hebt. Gebruik naast je tandenborstel ook een ragertje om onder de beugeldraad schoon te maken.
Goed poetsen duurt minstens 4 minuten.
Extra goed poetsen is belangrijk omdat:
- Er kunnen makkelijk voedselresten onder je beugel gaan zitten.
- Je voorkomt dat je tandvlees dik wordt en gaat bloeden (ontsteken).
- Als je niet goed poetst komen rondom de slotjes witte vlekken op je voortanden die later niet meer weggaan.
- Die witte vlekken kunnen ook veranderen in gaatjes.
Perfect poetsen in drie stappen
Verzorging van je clear aligner
Verzorging van je uitneembare beugel
- Gaan mijn tanden na afloop niet weer terug?
Als je beugel eruit is wil je natuurlijk lang plezier hebben van het resultaat. Daarom begint na de behandeling de ‘retentieperiode’. Je tanden moeten aan de nieuwe plek wennen. Ze moeten vastgroeien zodat ze op hun nieuwe plaats blijven staan. Dat duurt ongeveer 3-4 maanden. Maar daarna blijven tanden en kiezen nog lang de neiging hebben om terug te willen naar hun oude plek. Daarvoor zijn er retentiebeugels. Ze zorgen ervoor dat je tanden op hun plek blijven staan.
Het is heel belangrijk dat je de adviezen van de orthodontist hierover goed volgt.Meer over het vasthouden van het eindresultaat
- Moet je vaak een buitenbeugel?
Een buitenbeugel wordt ook wel Head Gear of buitenboordbeugel genoemd. Deze beugel is niet populair. Je valt op als je er een draagt. Gelukkig wordt hij steeds minder gebruikt omdat nieuwere correctietechnieken zijn werk hebben over genomen. Maar soms blijft hij toch echt nog nodig.
Je krijgt een buitenbeugel als je bovenkiezen te ver naar voren staan en de onderkaak te ver naar achteren.
Soms wordt een buitenbeugel ook gebruikt als er te weinig ruimte in je bovenkaak is. De bovenkiezen worden dan met de buitenbeugel naar achteren geduwd. Zo ontstaat extra ruimte. Dan hoef je misschien geen kiezen te laten trekken en je beet wordt verbeterd.Meer weten over buitenbeugels
- Waarom kan ik niet nu al met een beugel beginnen?
Je groei van je gezicht en je gebit heeft veel te maken met het moment waarop je met een beugel kunt beginnen. Zijn bijvoorbeeld al je tanden al gewisseld? Het juiste moment om te beginnen is ook afhankelijk van de soort afwijking die je hebt en de hoe groot de afwijking is.
Ook speelt mee of je gebit en je tandvlees gezond is. Als dat niet zo is moet dat eerst opgelost worden. Ook is het handig om voor je met een beugel begint afwijkende mondgewoontes af te leren of te behandelen; bijvoorbeeld duimen of nagelbijten, verkeerd slikken, door de mond ademen, tandenknarsen en ‘klemmen’.
Allemaal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat een beugelbehandeling niet goed aanslaat of dat een terugval verwacht kan worden.Alle overwegingen op een rijtje:
- De groei en ontwikkeling van het gebit moet op het juiste moment zijn.
- De mondhygiëne moet goed zijn.
- Er mogen geen gaatjes of ontstekingen in het gebit zijn.
- Er mogen geen vullingen zijn uitgevallen, of te oud.
- Sommige voedingssupplementen, medicijnen, drugs en alcohol kunnen de groei of de tandverplaatsing beïnvloeden (zowel ten gunste als afremmen).
- Bij zwangerschappen kunnen er geen röntgenfoto’s worden gemaakt. De tanden, verplaatsen zich dan iets makkelijker maar het tandvlees bloedt vaker.
- Ook is het natuurlijk belangrijk dat je gezond genoeg bent.
Waar kijkt een orthodontist naar vóór de behandeling?
- Welke beugels zijn er voor volwassenen?
Eigenlijk zijn bijna alle beugels ook geschikt voor volwassenen. Behalve beugels waarvan de werking afhankelijk is van de kaakgroei. Maar veel volwassenen willen liever geen zichtbare beugel dragen.
Clear aligners zijn dan een heel geschikte vervanger voor een slotjesbeugel. Clear aligners zijn veerkrachtige doorzichtige hoesjes die je over je tanden draagt. Je krijgt een setje aligners die je in de goede volgorde moet gebruiken. Op je tanden worden doorzichtige kunststof uitsteeksels geplakt. In de aligner zitten uitsparingen waar die uitsteeksels precies in passen. Zo worden je tanden de goede richtig op geduwd of getrokken. Er zijn verschillende merken.Meer weten over clear aligners
Een ander alternatief voor de slotjesbeugel is de linguale beugel. De slotjes en draad van een linguale beugel zitten aan de binnenkant van je tanden. De beugel is daarom van buitenaf niet te zien. Maar je komt er wel steeds met je tong tegenaan. Dat is wennen. Deze beugel wordt niet vaak toegepast.
Meer weten over de linguale beugel
- Is een onzichtbare beugel net zo goed?
Vaak werkt een onzichtbare beugel net zo goed als een slotjesbeugel. Het hangt af van de afwijking die gecorrigeerd moet worden. Een clear aligner kan ook worden gecombineerd met elastiekjes voor kleine kaakcorrecties bij kinderen.
Er zijn ook afwijkingen die niet met een onzichtbare beugel gecorrigeerd kunnen worden.
Het is belangrijk dat het gebruik door een orthodontist wordt ondersteund.Meer weten over clear aligners
- Heeft een onzichtbare beugel ook slotjes?
Een clear aligner wordt vaak gebruikt als vervanging van de slotjesbeugel. Op je tanden kunnen doorzichtige kunststof uitsteeksels worden geplakt die ongeveer hetzelfde werk doen als de slotjes van een slotjesbeugel. In de clear aligner zitten uitsparingen waar die uitsteeksels precies in passen. Zo worden je tanden de goede richtig op geduwd of getrokken.
Een linguale beugel is eigenlijk een slotjesbeugel. Alleen de slotjes en de draad worden aan de binnenkant van je tandboog geplaatst waardoor hij van buitenaf onzichtbaar is. Deze beugel wordt in Nederland niet vaak toegepast.
Meer weten over clear aligners
Meer weten over de linguale beugel
Meer weten over slotjesbeugels
- Moet ik schroefjes bij mijn beugel?
Hulpschroefjes zijn kleine schroefjes of kleine plaatjes die in het kaakbot worden vastgezet. Tanden worden naar die schroefjes toe getrokken of juist ervan afgeduwd. Dat gebeurt met een speciaal elastiekje of veertje dat aan de ene kant vastzit aan het schroefje en aan de andere kant aan een haakje aan je beugel. Ze zijn alleen nodig als de verplaatsing niet alleen met een gewone beugel kan.
Meer weten over hulpschroefjes
- Hoeveel kost een beugelbehandeling?
Een beugelbehandeling met slotjes kost meestal ergens tussen 2500 en 3000 Euro. Het gaat dan om een behandeling van 12-18 maanden met vaste apparatuur in de boven- en onderkaak. De kosten zijn afhankelijk van de behandelingstechniek, het type slotjes en hoe lang de behandeling duurt. Zijn er meer beugels nodig dan zijn de kosten hoger.
Laat je dus goed informeren.De tarieven en kosten per behandeling worden vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit. Alle orthodontisten houden zich hieraan. Je beugel kost dus bij iedere orthodontist hetzelfde. De tarieven zijn te vinden via de website van de NZA.
Meer weten over kosten en verzekeringen
- Ben ik verzekerd voor een beugelbehandeling?
De basisverzekering dekt de kosten van een beugel meestal niet. Uitzonderingen zijn ernstige aangeboren afwijkingen. Bijvoorbeeld als je een overbeet hebt groter dan 13 mm of als je een schisis hebt.
Veel zorgverzekeraars hebben aanvullende verzekeringen met een (gedeeltelijke) vergoeding voor orthodontie. Maar dat geldt lang niet voor iedere aanvullende verzekering.
Kinderen onder de 18 jaar komen vaker dan volwassenen in aanmerking voor een vergoeding uit de aanvullende verzekering. Vaak moet je eerst een jaar verzekerd zijn geweest voordat je aanspraak kunt maken op vergoeding.Kijk verder op vergelijkmondzorg.nl of op zorgwijzer.nl. Daar vind je alle verzekeringen op een rij met informatie over: vergoedingen, extra kosten en voorwaarden.
Meer weten over kosten en verzekeringen
- Waarvan is een beugel gemaakt?
Een beugel is gemaakt van een of meer soorten metaal (zoals bijvoorbeeld de slotjesbeugel). Vaak worden verschillende soorten metaal gebruikt die samengesteld zijn tot een metaallegering. Bij uitneembare beugels zoals de activator of het gehemelteplaatje wordt daarnaast vaak kunsttof gebruikt. Doorzichtige beugels (clear aligners) zijn helemaal van doorzichtig kunststof gemaakt.
Meer weten over beugelmaterialen
- Wat doet een beugel?
- Al je vragen over tanden en kaken
- Moeten mijn tanden en kaken gecorrigeerd?
Bij het dichtbijten van je kaken vallen als het goed is je kiezen mooi op elkaar. Je voortanden staan netjes op een rij. De bovenkaak hoort iets breder te zijn dan de onderkaak en je voortanden staan een klein beetje over je ondertanden heen. Dat noemen tandartsen de ideale occlusie of neutrale beet.
Als je tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten kan dit voor problemen zorgen zoals bijvoorbeeld: bijten in je gehemelte, ongunstige slijtage, overbelasting van bepaalde tanden enz.
Alles wat je met je kaken en je gebit doet heeft invloed op hoe het er uiteindelijk uit ziet. Als je bijvoorbeeld speent, duimt of vingerzuigt of door je mond ademt is dat ook van invloed.
Het is niet vanzelfsprekend dat elke afwijking van de ideale occlusie gecorrigeerd moet worden. Je kunt prima leven met kleinere afwijkingen als je er geen last van hebt bij het bijten of kauwen. Het is dan vaak wel goed om te weten wat je eventuele afwijking is en je te laten adviseren over problemen die mogelijk in de toekomst kunnen gaan optreden.Meer weten over de ideale occlusie
Meer over afwijkende kaak- en tandstanden
Meer over de noodzaak van een kaakcorrectie
- Hoeveel tanden en kiezen heb je?
Een mens heeft in het melkgebit 20 tanden en kiezen. Na het wisselen zijn er 32 tanden en kiezen. Tenminste als we de verstandskiezen meetellen. Verstandskiezen komen meestal pas later door. Na het wisselen zijn er voorin de boven- en onderkaak 8 snijtanden en 4 hoektanden. Verder zijn er 8 kleine kiezen (premolaren) die direct achter de hoektanden zitten en 12 grote kiezen (molaren).
Meer weten over hoe je gebit eruit ziet
- Wanneer ga je wisselen?
Tussen 6 en 9 maanden krijgen kleine kinderen meestal hun eerste melktandjes. Die melktandjes en kiezen worden uiteindelijk gewisseld voor blijvende tanden. Dat begint ergens tussen de 6 en 8 jaar. Zo ongeveer tussen 12 en 14 jaar is het kind klaar met wisselen, behalve de verstandskiezen. Die komen later. Na het wisselen zijn er 32 tanden en kiezen (inclusief de verstandskiezen).
Meer weten over wisselen en hoe je gebit eruit ziet
- Waarom staan mijn tanden verkeerd?
De genetische eigenschappen waarmee je geboren bent bepalen voor een groot deel hoe je tanden, kiezen en kaken groeien. De richting en de manier waarop ze groeien wordt ook bepaald door de verschillende krachten die erop inwerken. Je bijt, kauwt, slikt, ademt en praat. Ook de invloed van bepaalde gewoontes bepaalt hoe je gebit er uiteindelijk uit ziet. Het doet er zeker toe of je speent, duimt of vingerzuigt of dat je veel door je mond ademt.
Je gebit vormt zich al groeiend onder invloed van wat aangeboren is en hoe je het gebruikt.Meer weten over beugels voor kaakcorrecties
Meer over kaak- en tandstanden
Meer over de verschillende soorten beugels
- Wat helpt tegen een overbeet?
Bij een overbeet staat je bovenkaak te ver naar voren, soms is je onderkaak ook te klein. Bij allebei kan een beugel helpen. Bijvoorbeeld een activator of een buitenbeugel.
Bij een overbeet worden ook regelmatig elastiekjes vastgemaakt aan een slotjesbeugel. Die trekken je bovenkaak naar achteren.In plaats van elastiekjes worden soms ook correctieveren of duwveren gebruikt. Die duwen de bovenkaak naar achteren en de onderkaak naar voren. Soms wordt een Activator of een Herbst beugel gebruikt.
Als de overbeet groter is dan 6 mm kan je vaak al in je gehemelte bijten met je ondervoortanden. Dit heet een diepe beet.
Meer weten over overbeet
- Wat helpt tegen een onderbeet?
Bij een onderbeet staat je onderkaak te ver naar voren. Bij een grote onderbeet kan het moeilijker zijn om je mond te sluiten.
Je boventanden horen een klein beetje over je ondertanden heen te staan en niet erachter of erop. Een onderbeet komt niet heel vaak voor. Als alleen de bovenvoortanden wat naar achteren staan kan soms een uitneembare beugel uitkomst bieden. Als je nog in de groei bent kunnen kleine schroefjes in je kaken helpen. Elastiekjes aan die schroefjes trekken de onderkaak naar achteren en de bovenkaak naar voren. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. De orthodontist is een specialist die je alles kan vertellen over alle verschillende mogelijkheden om een onderbeet te corrigeren.Meer over een onderbeet
- Wat is een kruisbeet?
Bij een kruisbeet staan de onderkiezen of ondervoortanden buiten, of voor de bovenste. Het kan zorgen voor een scheef gezicht. In sommige gevallen kunnen bij een kruisbeet elastiekjes worden gebruikt . De elastiekjes zitten vast aan haakjes op de slotjes. De orthodontist is een specialist die je alles kan vertellen over alle verschillende mogelijkheden om een kruisbeet te corrigeren.
Meer over de kruisbeet - Wat betekent crowding?
Als tanden niet genoeg ruimte hebben komen ze bij het wisselen schots en scheef in je gebit. Met een beugel kunnen ze op een rijtje gezet worden. De othodontist kan met beugels ruimte maken. Bijvoorbeeld een lipbumper of buitenbeugel. Als je bovenkaak te smal is om al je tanden een plekje te geven kan hij worden verbreed met een Hyrax beugel. De orthodontist is een specialist die je alles kan vertellen over alle verschillende mogelijkheden om crowding te corrigeren.
Meer over crowding
Meer over de Hyrax
- Wat gebeurt er als een tand niet doorkomt?
Soms heeft tijdens het wisselen een tand te weinig ruimte of ligt hij scheef in de kaak. Hij past dan niet tussen de andere tanden. De orthodontist maakt dan ruimte met een beugel. Als de tand dan nog niet komt of vastloopt in de kaak kan de kaakchirurg een kettinkje op de tand vastzetten. Zo kan hij met behulp van een beugel naar beneden getrokken worden.
Meer weten over een vastgelopen hoektand
- Wat gebeurt er als je tanden of kiezen mist?
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom tanden of kiezen in je gebit ontbreken. Een tand of kies kan zijn vastgelopen in de kaak. Na een val of een ongeluk kan er een tand zijn verdwenen. Soms gaat er iets mis met het aanleggen van tanden of kiezen en ontbreken deze. Dit heet ook wel agenesie.
Er zijn veel manieren om lege plekken in je gebit op te vullen. Een autotransplantatie of een implantaat kan daarvoor een oplossing zijn. Bij autotransplantatie worden je eigen tanden verplaatst naar de lege plekken. Soms kunnen de lege plekken worden dichtgeschoven met een beugel.
Meer weten over auto-transplantatie
Meer weten over agenesie
- Moeten mijn tanden en kaken gecorrigeerd?
- Al je vragen over de orthodontist
- Waarom ga ik naar de orthodontist?
Als er iets niet goed gaat met je gebit is je tandarts meestal de eerste die dat ziet. Als dat te maken heeft met je kaak- of je tandstand dan word je doorgestuurd naar een orthodontist. Een orthodontist weet alles over je gebitsontwikkeling en ook over het wisselen van tanden en de ontwikkeling van je kaken. Als er iets mis is kan hij je adviseren wat je eraan kan doen.
Heel af en toe is er een aangeboren afwijking waardoor kaken niet goed groeien, of er zijn te weinig, of te veel tanden. Dan moet je zeker naar de orthodontist.Wat doet de orthodontist bij je eerste bezoek?
Waar vind je een goede orthodontist?
Hoe word je orthodontist?
- Wat doet een orthodontist?
De orthodontist is een specialist in kaak- en tandstanden. Het is ook een echte beugelspecialist die weet hoe je scheve tanden netjes op een rijtje krijgt. Om dat te doen onderzoekt de orthodontist eerst je gebit heel goed. Daarbij worden (röntgen) foto’s gemaakt en 3D scans of tandafdrukken van je gebit. Verder stelt de orthodontist veel vragen, allemaal om een geod behandelplan te maken. Als het behandelplan door jou wordt goedgekeurd kan de behandeling beginnen.
Wat doet de orthodontist bij je eerste bezoek?
Hoe maakt de orthodontist een behandelplan?
Hoe word je orthodontist?
- Waar kijkt een orthodontist naar bij het eerste bezoek?
De orthodontist bekijkt tijdens het eerste kennismakingsbezoek hoe je gebit er uit ziet en wat er verbeterd kan worden.
- Hebben je tanden en kiezen genoeg ruimte?
- Zijn je kaken breed genoeg?
- Staan je tanden te ver naar voren of naar achteren?
- Passen je boven- en ondertanden goed op elkaar?
- Hoe ver ben je met wisselen?
- Wordt er goed genoeg gepoetst?
- Zijn er andere problemen?
Voor het maken van een behandelplan worden (röntgen) foto’s gemaakt en 3D scans of tandafdrukken van je gebit. Verder stelt de orthodontist veel vragen. Uit het onderzoek en de diagnose komt naar voren of een beugel wel of niet nodig is.
Heb je echt een beugel nodig?
Wat doet de orthodontist bij je eerste bezoek?
Hoe maakt de orthodontist een behandelplan?
- Hoe ziet een orthodontist wat er verkeerd staat?
De orthodontist kijkt voor de behandeling eerst heel goed naar je gebit. Hoe is de stand van je kaken en hoe zitten je tanden in het kaakbot? Er worden röntgenfoto’s en gewone foto’s gemaakt van je gebit en van je gezicht. Van voren en van opzij. Die röntgenfoto’s geven heel veel informatie. Er is bijvoorbeeld zichtbaar welke tanden tijdens het wisselen nog moeten doorkomen en of er tanden of kiezen ontbreken. Ook is te zien of tanden scheef in de kaak staan.
Verder maakt de orthodontist met 3D scans of tandafdrukken een model van je gebit. Dat model geeft onder andere inzicht in hoe jouw tanden op elkaar staan. Ook de vorm en grootte van de aanwezige tanden wordt duidelijk en of er voldoende ruimte is.Meer weten over het onderzoek door de orthodontist?
- Hoort een orthodontist precies uit te leggen wat er gaat gebeuren?
De orthodontist en zijn team geven duidelijke informatie over de noodzaak en inhoud van een behandeling. Er wordt gekozen voor een beugel die is afgestemd op jouw gebit en op het gewenste eindresultaat.
Maar niet alleen de orthodontist is aan het woord. Stel zelf ook vragen zoals:
- Wat gaat er gebeuren?
- Hoe lang duurt het?
- Wat is er niet goed aan mijn gebit?
- Is een beugel echt nodig?
- Hoe lang duurt het?
- Doet het pijn?
- Moet de beugel de hele dag worden gedragen?
- Hoe vaak moet ik op controle komen?
Meer weten over waar de orthodontist naar kijkt in je gebit?
- Hoe vind ik een goede orthodontist?
De tandarts ziet meestal als eerste dat je tanden niet goed staan. Misschien stuurt de tandarts je naar een orthodontist waarmee hij samenwerkt. Maar je bent niet verplicht dat advies te volgen. Het is belangrijk om óók zelf goed na te denken over de orthodontist aan wie je je gebit toevertrouwt.
Het is ook altijd mogelijk om een second opinion te vragen.
Zoek dus informatie en vraag aan anderen over hun ervaringen.Kijk hier voor een database van orthodontisten en meer informatie
- Is een orthodontist duur?
De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt hoeveel orthodontisten en tandartsen in rekening mogen brengen voor een behandeling. Alle orthodontisten houden zich hieraan. Je beugel kost dus bij iedere orthodontist hetzelfde.
Een beugelbehandeling zit niet in de basisverzekering. Meestal zal je dus een beroep moeten doen op een aanvullende verzekering.
Een uitzondering is als je een ernstige (aangeboren) afwijking hebt of ernstige standsproblemen van de tanden en/of kaken. Bijvoorbeeld als je een overbeet hebt groter dan 13 mm of als je een schisis hebt.Meer weten over kosten en verzekeringen?
- Welke verzekering betaalt orthodontie?
Orthodontie valt niet onder de basisverzekering tenzij je een ernstige (aangeboren) afwijking hebt of ernstige standsproblemen van de tanden en/of kaken. Bijvoorbeeld als je een overbeet hebt groter dan 13 mm of als je een schisis hebt.
Je bent dus aangewezen op een aanvullende verzekering. Veel zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan met een (gedeeltelijke) vergoeding voor orthodontie, maar niet allemaal. De vergoedingen voor kinderen onder de 18 jaar zijn meestal hoger dan bij volwassenen.
De vergoeding hangt af van de verzekeringsvoorwaarden. Sommige verzekeringen betalen de volledige kosten voor orthodontie terwijl anderen een maximumbedrag hanteren per jaar of een maximumbedrag voor de hele verzekeringsduur. Andere zorgverzekeraars vergoeden alleen een percentage van de kosten (bijvoorbeeld 75 of 80 procent).
Kijk verder op vergelijkmondzorg.nl of op zorgwijzer.nl. Daar vind je alle verzekeringen op een rij, wat ze vergoeden, hoeveel dit per maand extra kost en wat de wachttijden zijn voordat de vergoeding ingaat.Meer weten over kosten en verzekeringen?
- Kan ik ook een second opinion van een orthodontist?
Je bent door je tandarts doorverwezen naar een orthodontist. Of je hebt er via via zelf een gevonden. Maar misschien wil je graag dat iemand anders ook nog eens naar de stand van je tanden en kiezen kijkt, om te horen of een beugel wel echt nodig is: een second opinion. Dat is niet vreemd. Het is jouw gebit en je moet daar nog veel jaren mee doen. Vraag dus rustig aan een andere orthodontist om ook eens te kijken.
Waar kijkt een orthodontist naar tijdens het eerste onderzoek?
Hoe vind je een orthodontist die bij je past?
- Hoe kan ik orthodontist worden?
Een orthodontist is een BIG geregistreerde gespecialiseerde tandarts. Eerst word je na een studie van 6 jaar tandarts. Daarna kan je je specialiseren als orthodontist. Die voltijds vervolgstudie duurt nog eens 4 jaar. Na succesvolle afronding daarvan kan je worden ingeschreven in het register van de NvvO (Nederlandse Vereniging van Orthodontisten)
Hoe word ik orthodontist?
- Hoe lang bestaat orthodontie?
Het hebben van gezonde, goed onderhouden rechte tanden en kiezen wordt steeds belangrijker gevonden. Het is makkelijker poetsen en het ziet er beter uit. In 1985 had nog de helft van de 50-jarigen een kunstgebit. Tegenwoordig is dat minder dan 20%. Het grootste deel van de huidige 30’ers houdt waarschijnlijk hun hele leven het eigen gebit. Dat maakt ook dat orthodontische behandelingen steeds vaker voorkomen.
Toch zijn er al voorbeelden van orthodontie van eeuwen geleden.Meer over de geschiedenis van orthodontontie
- Waarom ga ik naar de orthodontist?
- Al je vragen over kaakoperaties (osteotomie)
- Waarom is een kaakoperatie soms nodig?
De kaakchirurg kan veel verbeteren aan de grootte en stand van je kaken en ook aan de kaakfunctie. Maar een operatie is lang niet altijd nodig. Tijdens de groei kan de orthodontist veel verbeteren met een beugel om je tanden en kaken goed op elkaar te laten passen.
Als je volwassen bent, met een ernstige smalle bovenkaak, of ernstige overbeet, diepe beet of onderbeet is vaak een kaakoperatie nodig. Ook scheefgroei van je kaken kan met een operatie worden verholpen. Je kaken kunnen door de kaakchirurg worden verbreed, verlengd, ingekort. Na een operatie passen je tanden beter op elkaar en het profiel en aangezicht verandert ook. Meestal is naast de operatie ook een beugel nodig.Hoe ziet de ideale kaakstand eruit?
Meer weten over kaakoperaties
- Ga ik er mooier uitzien na een kaakoperatie?
De behandeling van bijvoorbeeld een ernstige overbeet of onderbeet verandert hoe je eruit ziet. Je profiel en aangezicht verandert en komt meer in proportie. Een ‘scheef’ gezicht wordt weer recht. Ook passen je tanden beter op elkaar en daarmee wordt vaak ook de functie van je kaken (zoals kauwen, ademen, slikken) verbeterd.
Wat is de ideale kaakstand?
Meer weten over kaakoperaties
- Doet een kaakoperatie pijn?
Tijdens een kaakoperatie wordt de kaak vaak aan beide kanten losgemaakt en ingekort en verplaatst. Soms wordt alleen de onderkaak geopereerd en soms wordt ook de bovenkaak tijdens de operatie verplaatst. Het zijn vaak flinke operaties waarbij veel met je kaken en je tandstand gebeurt. De pijn valt meestal mee omdat er na afloop goede pijnstilling is. Wel hebben de meeste mensen na een kaakoperatie de eerste dagen een opgezwollen gezicht.
In veel gevallen worden de kaken na de operatie met elastieken op hun plaats gehouden Zo krijgt je kaakbot rust om te herstellen. In die periode is de eerste paar weken alleen vloeibaar en later zacht eten mogelijk. Houd er rekening mee dat je twee tot zes weken nodig hebt om te genezen. Daarna is alles weer vastgegroeid. Maar ook daarna is nog een beugel nodig om te zorgen dat alles op zijn plek blijft.Meer weten over kaakoperaties
Hoe zorg je ervoor dat na afloop alles op zijn plaats blijft?
- Duurt een kaakoperatie lang?
De duur van de operatie is afhankelijk van wat er gedaan moet worden. Het plaatsen van bijvoorbeeld een schroefje in de kaak is iets heel anders dan een operatie waarbij de hele kaak een andere positie krijgt.
De kaakchirurg bereidt elke grotere operatie voor met behulp van een 3D model in de computer. Zo is precies te zien waar en hoe de kaak losgemaakt moet worden en hoe hij weer vastgezet wordt. Zo’n grotere operatie duurt in de operatiekamer één tot een paar uren.
Na de operatie worden de kaken in veel gevallen tijdelijk vastgezet zodat in die tijd alleen vloeibaar eten mogelijk is. Houd na zo’n operatie rekening met ongeveer 6 weken voor alles weer een beetje normaal wordt.Meer weten over kaakoperaties
- Kan ik eten na een kaakoperatie?
Na een kaakoperatie worden in de meeste gevallen elastieken tussen de onder- en bovenbeugel geplaatst. Die blijven zo’n 6 weken zitten. Ze zorgen ervoor dat het kaakbot genoeg rust krijgt om te genezen.
Eten is de eerste 3 weken vloeibaar. Na 3 tot 6 weken mag zacht eten. De meeste mensen vinden het vervelend dat zij zo lang vloeibaar en zacht eten krijgen. Elke dag pap of yoghurt gaat snel vervelen. Het Radboud MC heeft een kookboekje gemaakt voor na je operatie. Meer dan 50 lekkere recepten voor als je mond of je kaak geopereerd is. Het heet Masterkoekies. Je kunt het hier downloaden.Meer weten over kaakoperaties
- Wanneer kan ik weer werken of naar school na een kaakoperatie?
Als je je na de operatie goed voelt kan je na ongeveer twee of drie weken vaak wel weer aan het werk. Maar dat hangt natuurlijk ook af van wat voor soort werk je hebt. Overleg tijdens de controles met de kaakchirurg over wat mogelijk is. Na de operatie is je kaak namelijk een tijdje dik en gezwollen. Als je tanden na de operatie met elastieken zijn vastgezet mag je zes weken alleen vloeibaar en later zacht eten. Daarna duurt het nog een paar maanden voor de toestand is gestabiliseerd en je kaken weer helemaal in orde zijn. Pas dan ben je helemaal genezen.
Meer weten over kaakoperaties
- Is een kaakoperatie gevaarlijk?
Elke operatie heeft risico’s. Van tevoren worden de algemene risico’s met je besproken door de kaakchirurg. Na een kaakoperatie kan je gezicht behoorlijk gezwollen zijn. Die zwelling is meestal ongeveer twee dagen na de operatie het ergst. Na twee of drie weken verdwijnt de zwelling. Verder kan je na de operatie last hebben van minder gevoel in je kaak, lip, of kin. Meestal vermindert dat na een paar weken of maanden.
Meer weten over kaakoperaties
- Waarom is een kaakoperatie soms nodig?