De vaste beugel of slotjesbeugel is de bekendste beugel. Het is een soort alleskunner en daarom wordt de slotjesbeugel tijdens heel veel beugelbehandelingen korter of langer gebruikt. Als je een slotjesbeugel hebt moet je afhankelijk van de fase van de behandeling eens in de 5 tot 10 weken op controle komen bij de orthodontist.

Video: een andere naam voor slotjes is brackets.

Er worden slotjes op je tanden geplakt. Daaraan wordt een geheugendraad bevestigd. Die draad zorgt er samen met de slotjes voor dat er zachtjes aan de tanden wordt geduwd of getrokken. Daardoor gaan ze zich verplaatsen. Dat verplaatsen gaat langzaam. Regelmatig moet de draad worden gewisseld voor een nieuwe, die dan weer net iets harder kan trekken of duwen.

Extra onderdelen

Aan een vaste beugel maakt de orthodontist, naast de slotjes en de draad, vaak ook extra onderdelen vast. In de animatie hieronder zie je de verschillende onderdelen waaruit een  slotjesbeugel kan bestaan.

Animatie: alle beugelonderdelen

Bij een overbeet worden elastiekjes vastgemaakt aan de slotjesbeugel. Die trekken je bovenkaak naar achteren.

Elastiekjes bij overbeet
elastiekjes

Animatie: elastiekjes werken samen met de slotjesbeugel

In plaats van elastiekjes worden soms ook correctieveren of duwveren gebruikt. Die duwen de bovenkaak naar achteren en de onderkaak naar voren.

Video: correctieveren

 

Animatie: duwveren helpen om de overbeet te corrigeren

Alternatieven voor de metalen slotjesbeugel

Doorzichtige en keramische slotjes

Metalen slotjes en draden kan je vervangen door doorzichtige slotjes en in het begin met witte draden. De draden zijn echter minder sterk en worden daarom niet altijd aangeboden. In plaats van metalen slotjes kan je ook kiezen voor witte keramische slotjes. Die vallen minder op, maar ze zijn ook iets duurder.

rechts metalen slotjes, links keramische slotjes
Onzichtbare (linguale) beugels

De slotjes en draad zitten hierbij aan de binnenkant van de tanden. Echt onzichtbaar maar niet altijd echt comfortabel voor je tong. Dit type beugel is erg bewerkelijk en daardoor duurder.

Clear Aligners

Deze doorzichtige beugels zijn in veel gevallen een alternatief voor de slotjesbeugel.

Video: een echt alternatief voor de slotjesbeugel zijn de Clear Aligners. Die passen over je tanden en zijn helemaal doorzichtig.

Al deze alternatieven hebben vóór- en nadelen. Het is dus belangrijk om goed met de orthodontist te overleggen.