Bij de meeste afwijkingen is binnen 12 tot 18 maanden met een vaste beugel een geweldige vooruitgang te zien. Als er meer beugels nodig zijn, duurt een behandeling vaak iets langer. De duur van jouw behandeling is afhankelijk van de ernst van het probleem, je medewerking, je groei en het aantal beugels. Bij volwassenen duurt de behandeling meestal iets langer dan bij kinderen. Als een kaakoperatie nodig is moet er rekening worden gehouden met een wachttijd bij de kaakchirurg en een korte herstelperiode erna.

Video: hoe lang duurt een beugelbehandeling?

Sneller resultaat

Een orthodontische behandeling kan in relatief korte tijd tot een grote verandering leiden. Maar 6-maanden-beugels bestaan niet. De duur van ieder behandeling hangt af van het doel dat je stelt en de scheefstand die moet worden verbeterd. Er zijn bij kleine problemen wel snelle behandelingen die soms maar 6-9 maanden duren. Maar meestal zijn de problemen zo groot dat je 1,5-2 jaar nodig hebt voor een goed stabiel eindresultaat.

Er is een groeiende vraag naar beugels die sneller resultaat geven. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een groot deel van de claims van de fabrikanten van deze snelle beugelsystemen niet kloppen. Laat je dus niet verleiden door mooie praatjes en beloftes. Uiteindelijk bepaalt voornamelijk de kennis en ervaring van de behandelaar hoe je behandeling verloopt en wat het eindresultaat is.

Online beugels

Tegenwoordig zie je ook steeds meer online beugels. De beugel lijkt dan goedkoop maar de voor- en nadelen voor jou worden nooit besproken. Ook wordt de geschiktheid van je gebit voor een beugel niet onderzocht door een orthodontist. Deze sites bieden vaak ook maar één type beugel aan en geven weinig alternatieven of nazorg. Soms gaan je tanden weer terug naar de oude stand.