Doorzichtige beugels (Clear Aligners) kunnen in veel gevallen de slotjesbeugel vervangen. Er komt een doorzichtig veerkrachtig hoesje op je tanden dat je tanden de goede richting op duwt of trekt. Deze beugels worden digitaal en op maat gemaakt. Je krijgt een setje aligners die je in de goede volgorde moet gebruiken. Om de 1 of 2 weken wissel je naar een nieuwe aligner. Al die aligners doen een stukje van het werk.
Er zijn verschillende merken, bijvoorbeeld: Invisalign, Sparks, Angel Aligners of Suresmile.

Video: ervaringen met onzichtbare beugels.

Clear Aligners zijn erg populair als beugel voor volwassene omdat je nauwelijks ziet dat je een beugel draagt. De beugel is uitneembaar bij het eten, drinken en tandenpoetsen. Hij is wel een stuk duurder dan een slotjesbeugel.

Hoe werkt een onzichtbare beugel?

Animatie: je krijgt een setje opeenvolgende doorzichtige beugels. Regelmatig moet je  wisselen naar een nieuwe.

Op je tanden worden doorzichtige kunststof uitsteeksels geplakt. In de aligner zitten uitsparingen waar die uitsteeksels precies in passen. Ze zorgen voor meer grip en druk van de aligners op je tanden.

Animatie: er worden doorzichtige bolletjes op je tanden geplakt die de beugel houvast geeft.

kunststof uitsteeksels

 

Er kunnen bij doorzichtige beugels net als bij een slotjesbeugel ook elastiekjes gebruikt worden. Die helpen om je kaak te verplaatsen. Bijvoorbeeld bij een overbeet.

 

Goede verzorging van de Clear aligner is belangrijk. Anders gaat hij kapot of hij werkt niet goed meer.

Pas op voor valse claims

Er wordt veel geadverteerd met doorzichtige beugels die snel resultaat zouden geven. Clear Alignerbehandelingen waar geen professionele begeleiding bij is zijn niet verstandig. Als zo’n behandeling al enig resultaat biedt moet de nazorg ook professioneel worden ondersteund. Meestal verdwijnt het resultaat namelijk als dit niet goed wordt begeleid.

 

Op deze website vind je alle informatie over beugels en scheve tanden en kiezen. Kijk gerust verder.