Meestal is het de tandarts die als eerste ziet dat je tanden niet goed staan. Over het algemeen zal de tandarts je dan naar een orthodontist sturen die hij al kent. Misschien heeft hij al eerder met die orthodontist samengewerkt en is dit goed bevallen. Maar je bent niet verplicht het advies te volgen. Het is belangrijk om óók zelf goed na te denken over de orthodontist aan wie je je gebit toevertrouwt. Vraag aan je tandarts en zoek informatie en ervaringen van anderen.
De orthodontist moet je duidelijke informatie geven over de noodzaak, de behandeling, hoe lang het duurt en over de kosten.
Misschien wil je graag dat iemand anders ook nog eens naar de stand van je tanden en kiezen kijkt, om te horen of een beugel wel echt nodig is: een second opinion.

De NVvO (Nederlandse vereninging van Orthodontisten)  beheert een database van geregistreerde orthodontisten. Door op de knop hieronder te klikken kom je op die pagina. Daarmee kan je heel makkelijk een betrouwbare orthodontist bij jou in de buurt vinden.

Vind jouw orthodontist

Welke opleiding krijgt een orthodontist?

De orthodontist is een echte beugel-specialist. Na 6 jaar studie tandheelkunde kan je orthodontist worden door nog 4 jaar lang, 5 dagen in de week, alleen orthodontie te studeren. Daarbij leer je ook hoe je alle beugels moet toepassen. Tijdens zo’n lange studie doe je natuurlijk heel veel kennis op. Dat is vergelijkbaar met een opleiding tot specialist in het ziekenhuis. Het duurt dus 10 jaar om gespecialiseerd orthodontist te worden. Zeker voor ingewikkelde behandelingen ben je beter af bij de orthodontist.
Er zijn in Nederland momenteel ongeveer 300 orthodontisten, en 9000 tandartsen. In Nederland wordt ca. 60% van de orthodontische behandelingen door orthodontisten uitgevoerd. In de rest van Europa ligt dit percentage tussen de 100% zoals in Noorwegen en IJsland en onder de 10 % in landen waar nog niet zoveel orthodontisten zijn. Alle Europese landen streven inmiddels naar een gelijkwaardige opleiding.

Syndromen

Bij schisis of  syndromen wordt de behandeling vaak in gespecialiseerde teams of centra gedaan voor de allerbeste behandeling. Zie voor Schisisteams www.schisis.nl/nvsca2/teams en Centra bijzondere tandheelkunde www.cobijt.nl/over-ons/centra

Tandartsen die beugels plaatsen

Op de website van de NvvO staan alleen gecertificeerde en BIG geregistreerde orthodontisten (in het BIG register worden alleen afgestudeerde zorgverleners opgenomen, bij een orthodontist staat dan bij beroep: tandarts en bij specialisme: Dento-maxillaire orthopaedie).
In de basis-opleiding van een tandarts is orthodontie maar een klein onderdeel. Toch worden veel beugels geplaatst door tandartsen. Deze tandartsen volgen kortere cursussen om hun kennis over beugelbehandelingen uit te breiden. Zij mogen beugels plaatsen, maar de orthodontist is de echte specialist.  Een van de redenen dat tandartsenook beugelbehandelingen verzorgen is omdat de meeste orthodontisten het heel erg druk hebben.

De verschillen tussen deze behandelaars zijn niet altijd duidelijk. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de consumentenbond. Je tandarts is géén orthodontist, want die heeft 4 jaar langer gestudeerd en weet dus meer. Het is belangrijk dat je nadenkt door wie je behandeld wilt worden.