Een uitneembare beugel zit meestal tegen je gehemelte. Je kan hem zelf in- en uit doen. In het begin moet je hem meestal dag en nacht dragen. Later kan het soms wat minder, maar alléén als de orthodontist dat zegt.

De uitneembare beugel is bedoeld voor kleine verbeteringen. Je kunt hem soms krijgen als voorbereiding op een vaste beugel. Maar je kunt hem ook krijgen ná een vaste beugel. Dan zorgt hij ervoor dat alle tanden op hun plek blijven.

Het plaatje

Een plaatje is de meest voorkomende uitneembare beugel. Het plaatje bedekt je gehemelte. Het  wordt gebruikt voor kleine correcties. Het wordt ook wel gebruikt bij jonge kinderen als voorbereiding op een beugelbehandeling.

  • Kunststof gehemelteplaatje, soms met een verhoging van kunststof bij de voortanden of aan de zijkanten.
  • Klemmetjes en draadjes die houvast geven aan je tanden en kiezen.
  • Soms met veertjes die je tanden rechtzetten.
  • En/of met schroefjes om je bovenkaak te verbreden.

 

Gehemelteplaatje

Gehemelteplaatjes zijn er in verschillende kleuren.

 

Gehemelteplaatje met Opbeet

Gehemelteplaatje met opbeet.

Hoe werkt een uitneembare beugel?

De orthodontist maakt een nauwkeurig model van hoe je gebit eruitziet. Dat kan door ‘happen’ in een soort klei, of met een 3D scanner.
Een tandtechnieker maakt op aanwijzing van de orthodontist het plaatje op het model, zodat het precies past in jouw mond. Alle draadjes, veertjes en schroefjes zitten er dan aan. De orthodontist zal het plaatje zo instellen dat je tanden en kiezen langzamerhand de goede kant op schuiven. Het is mogelijk dat je zelf regelmatig een schroefje moet aandraaien. De orthodontist zal je precies uitleggen hoe dat moet.
In het begin kunnen je tanden een beetje gevoelig zijn. Je voelt dan echt dat eraan geduwd of getrokken wordt. Bij elke controle wordt de beugel bijgesteld. Net zo lang tot alles op de goede plek staat.

Video: het uitneembare gehemelteplaatje.

 

Een speciaal type gehemelteplaatje is de Hawley retainer.

Animatie: de Hawley Retainer wordt vaak na afloop van de behandeling gebruikt om te zorgen dat alles op z’n plek blijft staan.

Animatie: verzorg je gehemelteplaatje goed. Anders kan het beschadigen.

Op deze website vind je alle informatie over beugels en scheve tanden en kiezen. Kijk gerust verder.