Tanden en kiezen kunnen worden bijgeslepen en bijgewerkt met composiet (witte vulling) zodat ze keurig in de tandboog passen. Verplaatste tanden krijgen soms ook een andere functie. Een restauratief tandarts kan een tand die te klein is of een andere functie gekregen heeft met composiet weer mooi restaureren. Ook slijtage of te grote ruimte tussen de tanden wordt met composiet (witte vulling) gerepareerd. Soms is daarvóór nog een orthodontische behandeling nodig, bijvoorbeeld als de tand scheef staat.
Ook na afloop van een orthodontische behandeling kan het soms nodig zijn om een ‘extra stukje tand’ toe te voegen.

Video: soms worden tanden verplaatst zodat ze met witte vulling een andere functie krijgen

Soms is een kleine verplaatsing met een beugel niet voldoende. Dan kan de orthodontist samenwerken met de kaakchirurg en/of een restauratief tandarts. Bijvoorbeeld als een tand of kies niet op de goede manier doorkomt en een andere tand zit in de weg, of na een val of een ongeluk. Het is dan soms nodig om tanden of kiezen over een grotere afstand te verplaatsen. Dat heet auto transplantatie. Daarover is een andere pagina gemaakt met meer informatie.

Animatie: verbreden van voortanden met witte vulling.

Vijlen of slijpen

Als tanden of kiezen te dicht op elkaar staan kan de orthodontist een heel klein beetje wegvijlen of slijpen. Dat kan met een handvijltje of met een speciaal slijpschijfje. Zo kan bijvoorbeeld iets meer ruimte gemaakt worden als de tanden door te weinig ruimte schots en scheef staan.

Animatie: met vijlen kan de orthodontist wat ruimte maken tussen je tanden.

Animatie: er kan iets worden weggeslepen als er aan de kant van je tandvlees teveel ruimte is.