De kosten van een beugelbehandeling zijn afhankelijk van de gebruikte behandelingstechniek, het aantal beugels en van de tijdsduur van de behandeling. Een behandeling van 12-18 maanden met vaste apparatuur in de boven- en onderkaak kost ongeveer 2.500 – 3000 Euro. De basisverzekering dekt deze kosten niet. Alleen als er sprake is van een aangeboren afwijking kan je een vergoeding krijgen. Er moet dan sprake zijn van een ernstige (aangeboren) afwijking of ernstige standsproblemen van de tanden en/of kaken. Bijvoorbeeld als je een overbeet hebt groter dan 13 mm of als je een schisis hebt.
Kostenraming
In een kostenraming die je krijgt van je orthodontist staat welke kosten er worden gemaakt en in welke categorieën je beugels passen. De categorie, het aantal beugels en het aantal controles die nodig zijn bepalen uiteindelijk het verschil tussen kosten van de verschillende behandelingen.
Wie bepaalt de kosten van een beugelbehandeling?
De NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit) stelt de kosten/tarieven vast die orthodontisten en tandartsen in rekening mogen brengen voor een beugelbehandeling. Deze tarieven zijn ook te vinden via de website van de NZA. Alle orthodontisten houden zich hieraan. Je beugel kost dus bij iedere orthodontist hetzelfde.
Tot voor kort bestonden er, wat betreft de tarieven, maar twee soorten beugels; de vaste- en de uitneembare beugel. Een paar jaren geleden heeft de NZA een andere onderverdeling gemaakt. Beugels zijn nu ingedeeld in categorieën. De NZA wilde hiermee de transparantie verbeteren. Elke categorie kent plaatsingskosten en controle/nacontrole kosten. Er zijn ook tarieven voor alle röntgenfoto’s die gemaakt worden, voor de gebitsmodellen en voor de analyses ervan.
Er zijn in totaal 9 categorieën door de NZA vastgesteld. De meest gebruikte is categorie 6: de slotjesbeugel in de boven- en onderkaak.
Niet inbegrepen
Niet inbegrepen in de huidige tarieven zijn de kosten voor verlies van beugels of als er iets kapot gaat. Op je rekening staat er dan wel bij dat het komt door onzorgvuldig gebruik. Dat klinkt vaak hard want niet altijd had je in de gaten dat er iets misging maar dat moet nou eenmaal van de NZA. Let er wel op dat je verzekering deze kosten niet vergoedt.
Aanvullende verzekering
Als je vanuit het basispakket geen recht hebt op vergoeding voor een beugel dan zijn er eventueel aanvullende verzekeringen. Veel zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan met een (gedeeltelijke) vergoeding voor orthodontie, maar… dat geldt lang niet voor iedere aanvullende verzekering.
Elke verzekeraar heeft unieke pakketten en de vergoeding hangt af van de verzekeringsvoorwaarden. Sommige verzekeringen betalen de volledige kosten voor orthodontie terwijl anderen een maximumbedrag hanteren per jaar of een maximumbedrag voor de hele verzekeringsduur. Andere zorgverzekeraars vergoeden alleen een percentage van de kosten (bijvoorbeeld 75 of 80 procent). Hieraan is dan vaak ook nog een maximumbedrag gebonden.
De vergoedingen voor kinderen onder de 18 jaar zijn meestal hoger dan bij volwassenen. Ook dekken meer zorgverzekeraars en verzekeringen die kosten De laatste jaren voeren de meeste verzekeringen een verplicht wachtjaar in. Dat wil zeggen dat je eerst een jaar verzekerd moet zijn geweest voordat je aanspraak kunt maken op vergoeding.
Kan ik op elk moment een aanvullende verzekering afsluiten?
In de wet staat dat verzekeraars iedereen moeten accepteren voor de basis zorgverzekering. Maar voor aanvullende verzekeringen is dat anders. Acceptatie hangt af van de zorgverzekeraar en van welk pakket je kiest. Er is een acceptatieprocedure waarin de zorgverzekeraar besluit of een verzekerde wel of geen aanvullende polis kan afsluiten.
Voor sommige pakketten kan een medische selectie gelden. Je moet dan een aantal persoonlijke vragen beantwoorden over je zorgverleden en over je huidige gezondheid. Soms is er ook een verklaring nodig van een tandarts, orthodontist of een andere specialist.
Heb je bijvoorbeeld al een beugel (gehad) of heb je op korte termijn orthodontie nodig? Dan is de kans aanwezig dat je daarvoor geen aanvullende verzekering kunt afsluiten.
Er zijn een aantal scenario’s denkbaar:
- De zorgverzekeraar heeft geen medische selectie, zelfs niet voor de wat duurdere aanvullende- en tandartsverzekeringen.
- Er is alleen een medische selectie voor de uitgebreidere pakketten en tandartsverzekeringen.
- Alleen voor de (duurdere) tandartsverzekeringen is een medische selectie.
- Er is een wachttijd voor een aanvullend pakket of voor een bepaalde vergoeding binnen het aanvullend pakket. Bij sommige zorgverzekeraars moet je bijvoorbeeld eerst één jaar wachten voordat je gebruik kunt maken van bepaalde vergoedingen, zoals tandheelkunde en/of orthodontie.
Vergelijken
Het is verstandig om tijdig je verzekeringsvoorwaarden goed te controleren of te overleggen met je tussenpersoon. Een website die je kan helpen bij het uitzoeken van een goede verzekering is: vergelijkmondzorg.nl. Deze site werkt elk jaar in december de nieuwe tarieven en voorwaarden bij voor het volgende jaar.
Independer verkoopt als tussenpersoon verzekeringen van veel verschillende verzekeringsmaatschappijen. Zij hebben een handig overzicht gemaakt waarin je de kosten en dekking van verschillende tandarts- en orthodontieverzekeringen kunt vergelijken. Onderaan de pagina staat per verzekeraar wat de verschillende aanvullende verzekeringen kosten.
Meer weten?
Kijk verder op zorgwijzer.nl en op vergelijkmondzorg.nl. Daar vind je alle verzekeringen op een rij, wat ze vergoeden, hoeveel dit per maand extra kost en wat de wachttijden zijn voordat de vergoeding ingaat.
Goed om te weten is dat de meeste vergoedingen tot 18 jaar uit de aanvullende verzekering komen. Voor volwassenen is de vergoeding meestal via een speciale tandartsen verzekering geregeld, meestal na acceptatie.