Kaakoperaties (osteotomie)

Soms is een kaakoperatie echt nodig. Bijvoorbeeld als je een ernstige smalle bovenkaak hebt, of ernstige overbeet, diepe beet of onderbeet. Ook scheefgroei van je kaken kan met een operatie worden verholpen. Je kaken kunnen door de kaakchirurg worden verbreed, verlengd, ingekort en gedraaid. Soms wordt de kin ook meegenomen tijdens de operatie als deze te klein of te groot is.
De kaakchirurg kan veel verbeteren aan de grootte en stand van je kaken en ook aan de kaakfunctie. Na een operatie passen je tanden beter op elkaar en het profiel van je gezicht verandert ook. Bijna altijd is een beugel nodig en de operatie vindt meestal tijdens de beugelbehandeling plaats.

Video: waarom is soms een kaakoperatie nodig?

Vóór de operatie

De orthodontist zet de tanden en kiezen op een rij zodat de tandbogen tijdens en na de operatie goed op elkaar passen. Deze stand is voor de operatie met de kaakchirurg afgesproken. De kaakchirurg bereidt de operatie eerst altijd goed voor achter de computer.

Animatie: de kaakchirurg bereidt de operatie heel precies voor met 3D modellen in de computer.

 

Tijdens de operatie wordt de kaak aan beide kanten losgemaakt, ingekort en verplaatst. Soms wordt alleen de onderkaak geopereerd en soms wordt ook de bovenkaak tijdens de operatie verplaatst. Dat zijn flinke operaties. Hoe kijken mensen die zo’n operatie hebben meegemaakt erop terug?

Video: terugblik op de operatie. Wat is verbeterd? Zou je het nog eens doen?

 

Verschillende soorten operaties

 

Animatie: een dubbele kaakoperatie waarbij ook de kin gecorrigeerd wordt.

 

Animatie: onderbeetcorrectie met een dubbele kaakoperatie.

 

Animatie: correctie van een open beet met een operatie.

 

Animatie: een hoge lachlijn corrigeren met een operatie.

 

Animatie: zelfs helemaal scheefgegroeide kaken kan de kaakchirurg opereren. Het gezicht wordt weer symmetrisch.