Je tandarts is meestal de eerste die ziet als er iets niet goed gaat met je gebit. Je wordt dan doorgestuurd naar de orthodontist. Dat is een specialist die zich na zijn tandartsdiploma nog 4 jaar lang heeft gespecialiseerd in de orthodontie. Een orthodontist weet alles over het rechtzetten van scheve tanden. En ook over het wisselen van tanden en de ontwikkeling van je kaken. Heel af en toe is er een aangeboren afwijking waardoor kaken niet goed groeien, of er zijn te weinig, of te veel tanden. Dan moet je zeker naar de orthodontist.
De orthodontist bekijkt hoe je gebit er uit ziet en wat er verbeterd kan worden.
- Staat alles recht en hebben je tanden en kiezen genoeg ruimte in je kaak?
- Zijn je kaken breed genoeg?
- Staan je tanden te ver naar voren of naar achteren?
- Passen je boven- en ondertanden goed op elkaar?
Behandelplan
Een orthodontist werkt met een behandelplan waarin de verschillende fases van de behandeling worden aangegeven. In het behandelplan staat wat er verbeterd gaat worden en op welke manier.
Bij zo’n behandelplan komt meer kijken dan alleen het verplaatsen van tanden of kiezen. Ook je kaken moeten in een goede positie worden gebracht en er moet een evenwicht worden bereikt tussen je gebit, kaakgewricht, tong, wangen en lippen. Alle informatie en alle overwegingen van de orthodontist komen samen in het behandelplan. Het plan wordt van tevoren met je besproken. Je krijgt daarbij ook een inschatting van de behandelingsduur. En er hoort ook uitleg bij over de kosten en hoe die zijn opgebouwd.
Orthodontisch onderzoek
Om na de eerste kennismaking een goed behandelplan te kunnen maken is een orthodontisch onderzoek nodig.
Als je later wilt weten wat het resultaat van de behandeling is, moet je eerst de beginsituatie goed kennen. Tijdens het onderzoek worden digitale röntgen– en gewone foto’s gemaakt van je gebit en van je gezicht. En er worden 3D scans of tandafdrukken gemaakt voor gebitsmodellen. Dat is nodig om de behandeling te kunnen voorbereiden en om na afloop te kunnen zien wat er veranderd is.
De orthodontist wil nog meer van je weten
Tijdens het onderzoek worden veel vragen gesteld over bijvoorbeeld je gezondheid, je ontwikkeling, of je tandenknarst en of je goed door je neus kunt ademhalen, enz. De orthodontist kijkt ook voor de zekerheid of je mondhygiëne goed is en of je gaatjes of tandvleesontsteking hebt.
Het is belangrijk dat de orthodontist weet wat je wilt en hoe jij in elkaar zit. Doe je aan hockey of speel je dwarsfluit, of zit je op een speciale school. De orthodontist wil weten of je ongelukken hebt gehad waardoor je gebit beschadigd is en of er tanden en kiezen getrokken zijn. De orthodontist kan zo tijdens het kiezen van de beugel rekening houden met je lifestyle, je geschiedenis en je gewoontes.
Natuurlijk is het ook van belang te zeggen of je opziet tegen bepaalde beugels. Misschien wil je wel een beugel, maar wil je geen buitenbeugel. De orthodontist zal zoveel mogelijk rekening houden met je wensen en je uitleggen welke (andere) mogelijkheden er zijn.
Als hij alle gegevens heeft verzameld en bekeken kan de orthodontist een definitief plan maken en met je bespreken. Hij kiest de meest geschikte beugel, die wordt afgestemd op jouw gebit en op het gewenste eindresultaat.
Hoe lang duurt het?
Bij de meeste afwijkingen is binnen 12 tot 18 maanden met een vaste beugel een geweldige vooruitgang te zien. Als er meer beugels nodig zijn, duurt een behandeling vaak iets langer. De duur van jouw behandeling is afhankelijk van de ernst van het probleem, je medewerking, je groei en het aantal beugels. Bij volwassenen duurt de behandeling meestal iets langer dan bij kinderen. Als een kaakoperatie nodig is moet er rekening worden gehouden met een wachttijd bij de kaakchirurg en een korte herstelperiode erna.
Hoeveel kost het?
De kosten van een beugelbehandeling zijn afhankelijk van de gebruikte behandelingstechniek, het aantal beugels en van de tijdsduur van de behandeling. Een behandeling van 12-18 maanden met vaste apparatuur in de boven- en onderkaak kost ongeveer 2.000-2.200 euro. De basisverzekering dekt deze kosten niet. Alleen als er sprake is van een aangeboren afwijking kan je een vergoeding krijgen. Er moet dan sprake zijn van een ernstige (aangeboren) afwijking of ernstige standsproblemen van de tanden en/of kaken, zoals bij een overbeet groter dan 13 mm of als je bijvoorbeeld een schisis hebt.
Aanvullende verzekering
Als je vanuit het basispakket geen recht hebt op vergoeding voor een beugel dan zijn er eventueel aanvullende verzekeringen. Veel zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan met een (gedeeltelijke) vergoeding voor orthodontie, maar… dat geldt lang niet voor iedere aanvullende verzekering.
Elke verzekeraar heeft unieke pakketten en de vergoeding hangt af van de verzekeringsvoorwaarden. Sommige verzekeringen betalen de volledige kosten voor orthodontie terwijl anderen een maximumbedrag hanteren per jaar of een maximumbedrag voor de hele verzekeringsduur. Andere zorgverzekeraars vergoeden alleen een percentage van de kosten (bijvoorbeeld 75 of 80 procent). Hieraan is dan vaak ook nog een maximumbedrag gebonden.
De vergoedingen voor kinderen onder de 18 jaar zijn meestal hoger dan bij volwassenen. Ook dekken meer zorgverzekeraars en verzekeringen die kosten De laatste jaren voeren de meeste verzekeringen een verplicht wachtjaar in. Dat wil zeggen dat je eerst een jaar verzekerd moet zijn geweest voordat je aanspraak kunt maken op vergoeding.
Vergelijken
Het is verstandig om tijdig je verzekeringsvoorwaarden goed te controleren of te overleggen met je tussenpersoon. Een website die je kan helpen bij het uitzoeken van een goede verzekering is: vergelijkmondzorg.nl. Deze site werkt elk jaar in december de nieuwe tarieven en voorwaarden bij voor het volgende jaar.
Independer verkoopt als tussenpersoon verzekeringen van veel verschillende verzekeringsmaatschappijen. Zij hebben een handig overzicht gemaakt waarin je de kosten en dekking van verschillende tandarts- en orthodontieverzekeringen kunt vergelijken. Onderaan de pagina staat per verzekeraar wat de verschillende aanvullende verzekeringen kosten.