Je tandarts is meestal de eerste die ziet als er iets niet goed gaat met je gebit. Je wordt dan doorgestuurd naar de orthodontist. Een orthodontist weet alles over het rechtzetten van scheve tanden. En ook over het wisselen van tanden en de ontwikkeling van je kaken. Heel af en toe is er een aangeboren afwijking waardoor kaken niet goed groeien, of er zijn te weinig, of te veel tanden. Dan moet je zeker naar de orthodontist.

De orthodontist bekijkt tijdens het eerste kennismakingsbezoek hoe je gebit er uit ziet en wat er verbeterd kan worden.

  • Staat alles recht en hebben je tanden en kiezen genoeg ruimte in je kaak?
  • Zijn je kaken breed genoeg?
  • Staan je tanden te ver naar voren of naar achteren?
  • Passen je boven- en ondertanden goed op elkaar?

De orthodontist zal in je mond kijken en daarbij vooral letten op de stand van je tanden en kiezen, en op de ontwikkeling van je gebit. De orthodontist let ook op de vorm van je gezicht. Ook de tandwisseling, je leeftijd, je lichamelijke ontwikkeling, je gezondheid en hoe goed je tandenpoetst spelen een rol.
Tijdens de eerste afspraak krijgt de orthodontist al een goede indruk van de situatie in je mond en van de eventuele behandelingsmogelijkheden.
Als de orthodontist denkt dat een behandeling nuttig is volgt, in overleg met jou, eerst nog een uitgebreid orthodontisch onderzoek.

Video: wat gebeurt er bij het eerste bezoek aan de orthodontist

Heb je klachten?

De orthodontist zal ook willen weten of je klachten hebt. Misschien heb je problemen met bijten of kauwen. Misschien heb je ergens pijn of last van of slis je, heb je last van moeilijk sluitende lippen of vooruitstekende tanden.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat je geen klachten hebt, maar dat je je scheve tanden gewoon niet mooi vindt.

Wanneer kan je met de behandeling beginnen?

Wanneer je kunt beginnen met de behandeling is afhankelijk van de afwijking, je groei en of het nodig is dat alle tanden vóór het begin van de behandeling zijn gewisseld. Maar ook of je gebit en je tandvlees gezond is.
Voor je met een beugel begint is het ook nuttig om afwijkende mondgewoontes af te leren of te behandelen; bijvoorbeeld duimen of nagelbijten, verkeerd slikken, door de mond ademen, tandenknarsen en ‘klemmen’.

Wel of geen beugel?

De orthodontist zal tijdens het eerste bezoek de voor- en nadelen en eventuele risico’s van behandelen uitleggen. Er wordt een voorlopig plan gemaakt en je krijgt een idee over hoe je tanden er in de toekomst uit gaan zien.

De uitkomst van het eerste bezoek kan zijn:

  • Er wordt samen gekozen om niet te behandelen.
  • Het is beter één of twee jaar te wachten, en dan opnieuw te bekijken hoe het met je gebit is.
  • Je kunt direct door, er kan een afspraak worden gemaakt voor een orthodontisch onderzoek.

Stel vragen aan je orthodontist

Een behandeling is pas zinvol als de voordelen groter zijn dan de nadelen. Bereid daarom voor wat je gaat vragen.

Vragen
  • Wat is er niet goed aan mijn gebit?
  • Zijn er andere problemen?
  • Is een beugel nodig? Welke? Wat zijn de alternatieven?
  • Kan ik meteen beginnen?
  • Hoe lang duurt het?
  • Wat kost het?
  • Moet de beugel de hele dag worden gedragen?
  • Hoe vaak moet ik op controle komen?

Het advies van de orthodontist kan ook zijn dat het niet zinvol is een behandeling uit te voeren. De orthodontist zal je uitleggen wat de voor- en nadelen van wel- of niet behandelen zijn. Hij zal ook eventueel aanwezige risico’s bespreken.
Misschien zijn er meerdere behandelingsmogelijkheden. De orthodontist zal dan de voor- en nadelen toelichten. De orthodontist zal ook vertellen hoe lang de behandeling duurt, welke beugel je gaat dragen en welk resultaat er kan worden bereikt. Natuurlijk zal hij ook vertellen wat de behandeling zal kosten.

Geen beugel zonder goede mondhygiëne

Animatie: voor je een beugel krijgt moet je mondhygiëne in orde zijn.

Goed poetsen zorgt voor schone tanden en gezond tandvlees. Als je tandvlees bloedt tijdens het poetsen of het ziet er roodachtig uit komt dat meestal door te weinig of niet goed poetsen. Poets twee of drie keer per dag met een gewone of elektrische tandenborstel. Tandenstokers en ragertjes helpen om tussen je tanden schoon te maken.

Op deze website vind je alle informatie over beugels en scheve tanden en kiezen. Kijk gerust verder.