Als je beugel eruit is begint de retentieperiode. In die tijd  moet je wel af en toe nog op controle. In het begin om de 8-12 weken. Daarna worden de tussenpozen langer. Tijdens de controle zal de orthodontist kijken of alles op zijn plek blijft zitten. Als er iets kapotgaat maak je natuurlijk direct een afspraak.
Een draadspalk blijft lang zitten (als je zeker wilt zijn dat de tanden recht blijven staan voor altijd). Tanden houden nooit op met veranderen, of ze nu behandeld zijn of niet. Ze kunnen langzaam uit zichzelf verschuiven. Het is dus nodig dat je retentiebeugels regelmatig draagt en passend houdt. Geleidelijk kan je minderen, maar afhankelijk van de beginsituatie zal het per tandboog en per mens verschillen hoe vaak je de beugels uiteindelijk nog moet dragen.
Uitneembare retentiebeugels worden meestal 1 tot 2 jaar gedragen. Een enkele keer langer.

Draag je retentiebeugel zo lang mogelijk

 

Goed schoonhouden!

Poetsen blijf je minstens 2x per dag doen. Daarbij houd je extra rekening met het draadje achter je tanden. De uitneembare retentiebeugel doe je uit voor je gaat poetsen. Je kunt hem gewoon poetsen met je tandenborstel met water zonder tandpasta (het plastic wordt dof door tandpasta). Om de uitneembare retentiebeugel extra schoon te maken kan je bij de drogist bruistabletten kopen. Gebruik nóóit te warm water want dan kan de kunststof van de beugel verbuigen! Doe hem dus ook niet in de vaatwasser of in de magnetron. Bewaar hem altijd in een beugeldoosje als je de beugel niet overdag in hebt. Doe hem nooit in een servetje gewikkeld in je broekzak.

verzorging van je retentiebeugel

 

Tips

  • Neem je uitneembare retentiebeugels altijd mee als je naar de orthodontist gaat.
  • Een uitneembare retentiebeugel went snel omdat er geen spanning op je tanden staat.
  • Volg de adviezen van de orthodontist altijd op.
  • Poets je tanden 2 of 3x per dag. Maak dan ook de uitneembare retentiebeugel goed schoon.
  • Bewaar je uitneembare beugel in het doosje als je hem alleen ‘s nachts hoeft te dragen.
  • Neem je uitneembare retentiebeugels ook altijd mee op vakantie.
  • Als er iets kapotgaat, maak dan meteen een afspraak met je orthodontist.