Er worden tegenwoordig veel minder kiezen getrokken voor de orthodontische behandeling dan 20 jaar geleden. De techniek is verbeterd. Een beugelbehandeling begint tegenwoordig vaak al tijdens het wisselen. Zeker als er te weinig ruimte is. Er wordt dan voldoende ruimte gemaakt, zodat de nieuwe tanden meteen netjes in de rij staan.
In enkele gevallen is er zo weinig ruimte dat het beter is om toch 2 of 4 kleine kiezen te trekken. Dit zijn meestal de eerste kleine kiezen na de hoektanden.

Animatie: trekken van de voorste kiezen tijdens het wisselen maakt ruimte voor de hoektanden.

 

Animatie: trekken van de voorste kiezen kan ruimte maken in je kaak.

 

Ook na het wisselen kan het nodig zijn om de voorste kiezen te trekken zodat er meer plaats is voor de hoektanden.

Animatie: door de voorste kiezen te trekken komt er ruimte waartussen je hoektanden passen.

 

Verstandskiezen

In de late tienerjaren breken je verstandskiezen door. Vroeger dacht men dat dit kon zorgen voor het scheef staan van je voortanden. Daarom werden verstandskiezen vaak verwijderd. Nu weten we wel beter. Als je ouder wordt veranderen de voortanden soms van stand, ze gaan schever staan. Dat is een normaal verschijnsel of je nu verstandskiezen hebt of niet.
Als een verstandskies goed doorbreekt en je hem goed kunt poetsen is er niets aan de hand. Ook als hij helemaal niet doorbreekt is dat vaak geen probleem. De problemen ontstaan pas als een verstandskies gedeeltelijk doorbreekt en er te weinig ruimte voor volledige doorgroei is. Dit kan op die plek een probleem met je tandvlees of met de kies ernaast veroorzaken. Je kunt ook tandvleesontsteking krijgen, zeker als je een lage weerstand hebt. In dat geval kan je die verstandskies beter laten verwijderen.

 

onvolledig doorgebroken verstandskies

Onvolledig doorgebroken verstandskies.