Het is altijd mogelijk dat de orthodontist of jijzelf tijdens de behandeling ontdekt dat er speciale problemen zijn met je gebit. Dat kunnen problemen zijn die makkelijk te verhelpen zijn of soms vanzelf overgaan.
Lees ook het hoofdstukje over ernstiger complicaties onderaan deze pagina, maar we beginnen met de meest voorkomende problemen. Vaak zijn die makkelijk zelf op te lossen of met behulp van de orthodontist.

Het meest voorkomende probleem

Het kan zijn dat je na het plaatsen van de beugel tijdelijk pijn of een zeurderig gevoel hebt. Je tanden gaan verschuiven en dat kan gevoelig zijn. Meestal gaat de pijn na een paar dagen vanzelf weg. Als het te gevoelig is mag je een Paracetamol nemen. Ook kan je beugel tegen de binnenkant van je wang of je lip komen. Als je hier last van krijgt geeft je orthodontist een doosje was mee waarvan je een bolletje op de meest uitstekende slotjes kan plakken.

orthodontische wasOrthodontische was op een uitstekend slotje

Het uiteinde van een draad kan in je wang prikken. Of er kunnen slotjes of andere onderdelen los gaan zitten. Bel dan meteen de orthodontist, die kan het oplossen.

Als je per ongeluk een slotje inslikt of een andere onderdeel van je beugel, is dat niet heel erg. Dit komt er langs de natuurlijke weg vanzelf weer uit.

De materialen en lijmen die in je mond worden gebruikt zijn goedgekeurd om in de mond te gebruiken. Allergieën zijn heel zeldzaam, maar ze komen voor. Ben je allergisch voor een van de materialen dan zal de orthodontist een ander materiaal gebruiken, of een beugel waarvoor je niet allergisch bent.

Ga naar de orthodontist als een slotje afbreekt

Als er een slotje of iets anders van je beugel afbreekt werkt hij niet meer goed. Ga naar de ortthodontist om het probleem op te lossen.

Prikkende draadjes en andere ongemakken.

Soms prikt er iets in je wang. Misschien een uitstekend slotje of er is een draad afgebroken. Soms kan je zelf de ergste problemen verhelpen. Op een uitstekend slotje kan je een beetje orthodontische was doen om de pijn te verzachten. Maar blijf niet met een kapotte beugel rondlopen. Ga ermee terug naar de orthodontist.

Complicaties

Er kunnen eventueel ook grotere problemen ontstaan tijdens of door de beugelbehandeling. Het is goed om je daarvan bewust te zijn.

Witte vlekken rond de slotjes (white spot leasions WSL)

Oorzaak:
niet goed/vaak genoeg poetsen of te veel en te vaak suiker/zuur.
Oplossing:
beter gaan poetsen, tussendoor 2x per dag spoelen met fluoridehoudend spoelmiddel en goed letten op wat je eet en drinkt of de behandeling onderbreken.

De wortelpunten van tanden ‘slijten’ (wortelresorptie)

Oorzaak:
de oorzaak is niet altijd bekend. Het kan genetisch bepaald zijn maar ook kunnen de vorm van de wortels aan het begin van de behandeling en tand-trauma’s medebepalend zijn voor het ontstaan van wortelresorptie. Hoe verder de tanden moeten worden verplaatst hoe meer kans op resorptie.
Oplossing:
de behandeling moet snel worden gestopt of tijdelijk even onderbroken. Het is logisch dat als je een tand verplaatst er wel een beetje slijtage ontstaat. De orthodontist maakt daarom altijd tussentijds een foto om te controleren of alles goed gaat.

wortelresorptie
Er is een tand of kies die niet goed doorbreekt (geïmpacteerd element)

Oorzaak:
het kan genetisch bepaald zijn, maar meestal is er te weinig ruimte in de tandboog.
Oplossing:
met een beugelbehandeling wordt meer ruimte gemaakt. Soms is het nodig dat een kaakchirurg een kettinkje vastzet aan de tand onder het tandvlees zodat de orthodontist er met een beugel aan kan trekken.

Zeldzame complicaties

Heel zeldzame complicaties zijn bijvoorbeeld dat een tand niet te verplaatsen blijkt. De tand is als het ware vastgegroeid met het bot (ankylose). Ook een allergie voor de onderdelen van je beugel of een bepaald soort kunsthars kan in zeldzame gevallen voorkomen.